Merhabalar.

Bugün Google Analytics kullanarak elde ettiğiniz verileri kendi sitenizde nasıl gösterebileceğiniz konusunda size yardımcı olmaya çalışacağım. Google Analatics’in ne olduğunu biliyor ve kullanıyor olduğunuzu varsayarak anlatacağım. Eğer Google Analtics ‘in ne olduğunu bilmiyorsanız yada sitenizde şuan için kullanmıyorsanız bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Google Analytics verilerinizi çekebilmek için analytics hesabınızın kullanıcı adı, şifre ve profil id’si gereklidir. Bu kısımda muhtemelen profil id’sini bilmeyen arkadaşlar olabilir. Bu yüzden profil id’nizi nasıl öğrenebileceğinizden bahsedeyim.

Analytics hesabınıza giriş yaptığınızda adres çubundaki adrese baktığınızda;

Google analytics profile id

resimdeki gibi bir adres yapısı ile karşılaşırsınız. Buradaki sarı olarak işaretlenmiş alanda gördüğünüz kısım sizin profil id’nizi ifade etmektedir. Burada profil id nizin p harfinden sonra başladığına dikkat edin. Yukarıdaki örnekteki profil id : 12345678 dir.

Hatırlatma : Eğer hesabınıza birden fazla profil bağlı ise aşağıdaki listeden hangi profilin bilgilerini istiyorsanız o profile girip daha sonra adresten profil id sini alın.

Profil Id mizi öğrendiğimize göre şimdi verileri nasıl çekebileceğimizi görelim.

Verileri çekmek için, Vincent Kleijnendorst un yazmış olduğu Google Analytics PHP Api yi kullanacağız. Bu class biraz eski, alternatif olarak size GAPI classını önerebilirim. Dileyenler bu classı da kullanabilir. Ben Vincent in yazmış olduğu classı kullanarak anlatım yapacağım.

Google Analytics PHP API yi buradan indirebilirsiniz. Bu classı kullanırken bazı sorunlarla karşılaştım. Örnek olarak bir sorguda birden fazla ölçümü getiremiyordu. Her bir ölçüm için yeni bir sorgu yapmak gerekiyordu. Bu yüzden class da bazı değişiklikler yaptım ve bazı yeni methodlar ekledim. Bu yaptığım değişiklikleri görmek isteyenler burayı inceleyebilir.

Verileri çekmek için yukarıdaki classı kullanacağız, peki verileri nasıl göstereceğiz derseniz, şimdi de ona geçelim…

Verileri göstermek için google ‘ın geliştirmiş olduğu Google Charts ı kullanacağız. Bu Google’ın anaytics sayfasında da kullandığı grafik eklentisidir. Google Charts hakkında pek türkçe kaynak olmadığı için ilk başlarda ayarlarını yapmakta biraz zorluklar yaşamıştım ve başka grafik eklentilerini incelemiştim. Fakat hiçbiri google ın grafik eklentisi kadar hoşuma gitmemişti. Belki de benim google analytics sitesine gösterilen grafikleri beğenmemle ilgilidir bu konu.

Bu kadar laf yeter, şimdi icraata gelelim.

ilk olarak grafiği göstereceğimiz sayfayı ( index.html) oluşturalım

son olarak ta verileri çekeceğimiz sayfayı (sorgu.php) oluşturalım


Demo | Dosyaları indir

Kaynaklar

Google Charts Kullanımı
https://developers.google.com/chart/interactive/docs/quick_start?hl=tr
Google Charts ayarları
https://google-developers.appspot.com/chart/interactive/docs/gallery/linechart